Waarom een kartonnen doos gebruiken?

Een kartonnen doos heb je in verschillende vormen, soorten en maten en de dozen zijn ook in uiteenlopende prijsklassen verkrijgbaar. Ieder bedrijf krijgt vroeg of later te maken met kartonnen dozen. Of je nu je archief wilt archiveren of producten naar klanten moet versturen. Of wanneer je goederen voor een langere tijd wilt opbergen. In onze blog vertellen we welke kartonnen dozen er allemaal zijn en wat een goed alternatief zou zijn op verzenddozen.  

Stevige kartonnen doos om producten te versturen

Het versturen van producten gebeurt doorgaans in een kartonnen doos. Een verzenddoos welteverstaan. Die stevig is en eventueel ook voorzien kan worden van een kleur, bedrijfsnaam of -logo. Verzenddozen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen om producten netjes en veilig bij je klanten af te leveren, maar er is ook een goed alternatief beschikbaar, zoals speciale verzendzakken. Wanneer je toch voor de verzenddoos kiest is het belangrijk om niet alleen voor hoogkwalitatieve, maar ook om voor milieuvriendelijke dozen te kiezen. Die bijvoorbeeld van gerecycled materiaal zijn gemaakt.

Kartonnen doos voor op een pallet

Wanneer je een groot aantal kleinere producten naar klanten en relaties verstuurd, heb je verschillende opties om het aan te pakken. Kies je voor meerdere colli of stapel je alles op een euro- of blokpallet. Een pallet met goederen moet je doorgaans wel voor transport inpakken met plastic en dat is natuurlijk een minder milieuvriendelijke oplossing dan wanneer je voor een palletdoos kiest. De kartonnen doos heeft de afmeting van een euro- of een blokpallet en de doos is ook in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Het is ook minder arbeidsintensief om goederen in een doos op te stapelen dan wanneer je kiest voor het inpakken van je pallet met plastic.

De kartonnen doos als verdeler

Heb jij een webshop in kleinere producten en gaat er in het magazijn ruimte verloren, omdat je bijvoorbeeld kleinere voorraad van kleine producten op een palletplaats of locatie opslaat? Het is natuurlijk zonde om een stellingplank die een locatie vertegenwoordigt op te offeren voor een klein of enkel product. Je zou het liefste de locatie willen opdelen in meerdere locaties. Dat kan heel goed met een speciale kartonnen doos voor in een stelling. Met meerdere dozen maak je van één locatie meerdere locaties. Die je ook in het systeem kunt registreren en waarmee je het leven van magazijnmedewerkers en orderpickers een stuk leuker maakt. Enkele voorbeelden van magazijnlocaties ter inspiratie;

  • Stelling A Plank 1.A, 1.B en 1.C
  • Stelling 1 Plank A.1, A.2, A.3

Hiermee geef je bijvoorbeeld dat in stelling A of 1 op plank 1 of A 3 locaties aanwezig zijn. Aangeduid met een letter of cijfer. Het is natuurlijk afhankelijk welke methodiek je zelf toepast in hoe je het magazijn indeelt.

Archiefdozen voor archiveren

Een andere handige kartonnen doos is de archiefdoos. Archiefdozen worden doorgaans gebruikt voor het opslaan van goederen of het archiveren van mappen of papieren. Een voordeel van de speciale dozen is dat er rekening is gehouden met ruimte, zodat je met een stift of marker iets op de doos kunt schrijven. Zo weet je altijd wat er in doos ligt opgeslagen. In de regel zijn archiefdozen steviger, zodat ze ook goed kunnen worden opgestapeld en soms bevatten de kartonnen verpakkingen handvatten waarmee je ze eenvoudig kunt verplaatsen. Archiefdozen met deksels zijn ook meer regel dan uitzondering.